23Август2019

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
SOUEE

Конкурс за есе на тема „Есе за жената – Смелостта да сбъднем мечтите си”

 Зонта клуб Русе- Zonta Club of Rousse Member of Zonta International  организира конкурс за есе на тема „Есе за жената – Смелостта да сбъднем мечтите си” в чест на Амелия Ерхарт.

Амелия Ерхарт е американски авиатор, една от първите жени-пилоти и първата жена прелетяла над Атлантическия океан. Родена е на 24 юли 1897г.в Ачисън, Канзас, семейство на евреи.През 1907г. На панаира на щата Айова в Де Мойн малката Амелия вижда самолет за пръв път. Няколко години по-късно – през декември 1920г. за пръв път се качва на самолет, след полета Амелия вече има мечта, която да следва и която предопределя пътя й в живота-  „Просто разбрах,че трябва да летя.”

През 1927г. Амелия има вече почт 500 часа самолетни полети и започва да мечтае за собствен рекорд. Година по-късно става първата жена прелетяла сама над Северна Америка и обратно.През 1929г.  печели трето място в авиационно състезание за жени. Но голямата й мечта е да осъществи най-дългия околосветски полет- 47 000 км. Мечтата й става реалност , но с фатален край, заедно със своя навигатор Нуанан, тя излита на 1 юни 1937г. Те спират в Южна Америка, Африка, Индия, Югоизточна Азия , а на 29 юни кацат в Лае, Нова Гвинея. Остават им само 11 000км над Тихия океан, за да може съкровенната мечта на Амелия да стана реалност. На 2 юли излитат от Лае и изчезват над тихия океан. След дълго издирване Амелия е обявена за мъртва на 5 януари 1939г.

Преди последния си полет Амелия Ерхарт казва: „Искам да го направя, защото искам да го направя. Жените трябва да се опитват да вършат различни неща, както са го правили и мъжете. Когато се провалят, провалът им трябва да бъде само предизвикателство за другите.”

В конкурса могат да вземат участие ученици на възраст от 16 до 18 години;

Максимален обем на текста 3 печатни страници;

Текстовете изпратете на e-mail : Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. с  тема на e-mail-a : „Есе за жената- Смелостта да сбъднем мечтите си”, прикачен файл с текста на есето и текст на e-mail съдържащ следните данни на автора: три имена,възраст, училище, клас, телефон за връзка;

Текстовете да бъдат изпратени в срок от 22 декември до 20 февруари;

Обявяването на победителя в конкурса ще бъде началото на април

На  официално награждаване ще бъдат поканени авторите на десетте най-добри есета ;

За въпроси може да се обърнете към Десислава Тодорова (член на Зонта Клуб Русе) на телефон: 0886166626 или e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Zonta International е световна неправителствена организация на жени изявени в своята професионална сфера, независими, обединени от идеята за подобряване статута и начина на живот на жените по света.

Основана е през 1919г. в Бъфало, щат Ню Йорк, САЩ. През 2009г. Zonta International наброява повече от 33 000 члена, организирани в 1200 Зонта Клубове в 67 страни по всички континенти, които даряват часове всеотдайна работа, средства, отношение и внимание към проблемите на жените в името на основната мисия на Зонта- подпомагане на жените и справедливостта и зачитане на  общочовешките права и свободи.

Зонта не е само благотворителна организация, благотворителността е един елемент на дейността й. Зонта работи за социалното и професионално израстване на членовете си, отворена е за съвместна работа с всички неправителствени организации и държавни органи, за обществения просперитет. Работи по проекти, финансирани със средства на клуба, набирани от различни мероприятия и дарения през годината.

В България Зонта Клубове работят в София, Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново, Плевен, Стара Загора.

Зонта клуб-Русе работи под мотото „Жени помагат на жени”.

Членовете на Зонта клуб Русе са активно работещи жени, професоналисти в своите области: медицина, образование, архитектура, правосъвие, хотелиерство, застраховане, счетоводство и одит, производство и търговия на стоки, строителство, реклама, култура, изкуство и други.

Основни прнципи на Зонта : вдъхновение, лоялност, обединение, подкрепа, доверие, честност.

Символ на Zonta International е жълтa  роза.Дата на публикацията: 12 Декември 2014 Автор: АдминПД