17Септември2019

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
SOUEE

Национален литературен конкурс

 

Краен срок: 30.06.2014

1. За Разказ на тема "Жива вода" /5-8 клас/
Разказът трябва да представя герой /герои/ и случка, в която се поставя проблем, свързан с големите теми за: живата българска природа, нашето минало и настояще, спасението, ценността на живота, вълшебството, здравето, тайните на света, по-добрия свят, вдъхновението в човешките дела и т.н.
2. За Есе на тема "Роден съм да съм свободен - също като теб..."
Есето трябва да защитава теза, мисъл, идея по проблем, обвързан с темите за: живата българска природа, свободата на човека и неговия избор, естественото познание, законите на природата и обществото, хармонията с природата, доброто и злото в природата и обществото и т.н.
След разказа/есето трябва да са запише информация за автора: трите имена, населено място, училище, клас, ръководител (ако има такъв), имейл и телефон за връзка.
Творбите се изпращат до 30.06.2014 г. на адреси: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. и Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , като в Oтносно бъде записано "За литературния конкурс".

--------------------

1. Критерии за съдържание на разказа: да представя герой /герои/ и случка, в която се поставя проблем, свързан с големите теми за: живата българска природа, нашето минало и настояще, спасението, ценността на живота, вълшебството, здравето, тайните на света, по-добрия свят, вдъхновението в човешките дела и т.н.
Критерии за формата на разказа:
- Да отговаря на темата, макар и със заглавие от автора.
- Оригинален и интригуващ сюжет, изграден върху случка.
- Герой(герои).
- Художествено майсторство (въздействащ изказ, художествен образ, метафоричност).

2. Критерии за съдържание на есето: да защитава теза, мисъл, идея по проблем, обвързан с темите за: живата българска природа, свободата на човека и неговия избор, естественото познание, законите на природата и обществото, хармонията с природата, доброто и злото в природата и обществото и т.н.
Критерии за жанра есе:
- Да отговаря на стандартната стуктура (увод, теза, изложение и заключение). - Да има теза, която засяга значим проблем, свързан с темата. - Твърденията да са аргументирани и потвърдени с примери. - Да бъде показана и защитена авторовата позиция. - Оригиналност (този критерий постигат съчинения, които не подхождат банално към темата и разработването й). - Текстът да бъде с обем около 500 думи.Дата на публикацията: 03 Юли 2014 Автор: АдминПД