21Ноември2019

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
SOUEE

Евродепутатът Мария Габриел обявява традиционния конкурс за ученици на европейска тематика

Срокът за участие в традиционния конкурс на европейска тематика, обявен от българския евродепутат Мария Габриел се удължава до 20 декември 2012 г.

Евродепутатът Мария Габриел обявява конкурс на европейска тематика за три възрастови категории ученици от Благоевградска и Русенска област. За първи път в надпреварата могат да се включат и участници от област Ловеч. В края на месец септември тази година българският евродепутат проведе нестандартна среща с учениците от 12-ти клас на Езиковата гимназия в гр. Ловеч, като влезе в час по Свят и личност и дискутира с тях европейските младежки политики и възможности пред младите, които ЕС предлага. Имено тази среща накара г-жа Габриел да включи в традиционния конкурс и учениците от област Ловеч. Тази година темите на конкурса са вдъхновени от провъзгласяването на 2013-та година за "Европейска година на гражданите".

Целта на конкурса е да насърчи учениците да споделят своите виждания за значението на европейското гражданство и за това как те възприемат своите права и задължения като граждани на обединена Европа. Младите европейци имат възможност да представят и своите идеи за възможностите и предизвикателствата, пред които е изправена България като една от най-новите държави-членки на ЕС.

Децата в категория от 1-ви до 6-ти клас трябва да направят рисунка или колаж на тема „Аз съм европейски гражданин”. Всеки от участниците трябва да приложи към творбата си и кратък текст, в който да опише нейната основна идея.

Втората категория обхваща учениците от 7-ми до 9-ти клас. Тяхната задача е да напишат есе на тема „5 години България в ЕС – възможности и предизвикателства”. Идеята е да представят своята позиция относно осведомеността на гражданите за правото им да пребивават свободно в рамките на Европейския съюз, как да се повиши тяхната осведоменост за начините, по които могат да се възползват от правата и политиките на ЕС и да се стимулира активното им участие в разработването на политики на Съюза. Младите писатели могат да споделят и своите идеи за засилването на социалното сближаване и взаимното разбирателство между европейските народи.

Третата категория участници в конкурса обхваща учениците от 10-ти до 12-ти клас. Те трябва да демонстрират умения при изработването на мултимедийна презентация на тема „Европейската година на гражданите 2013 – моят личен принос”. Основното изискване за презентацията е да бъде с времетраене до 5 минути.

При изпращане на творбите задължително трябва да бъдат посочени: трите имена на участника, училище и клас, електронен адрес и телефон за обратна връзка.

Краен срок: 20 декември 2012 г.

Материалите могат да се изпращат по пощата или по електронен път на следните адреси:

За участниците от област Благоевград:
Европейски информационен център на Мария Габриел
2933 Хаджидимово, ул. «Димо Хаджидимов» - №49,
(важи датата на пощенското клеймо)

За област Русе и Ловеч:
Европейски информационен център на Мария Габриел
7000 Русе, Ул. „Райко Даскалов”-№2
(важи датата на пощенското клеймо)
Електронна поща за изпращане на творби и от трите области – Русе, Благоевград и Ловеч:
Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Наградите за класиралите се на първите места в отделните възрастови категории са както следва:

- 1-6 клас: Eдногодишна стипендия за класираните от 1-во  до 3-то  място за всяка една от областите
- 7-9 клас: посещение на Европейския парламент в Брюксел за класираните от 1-во  до 3-то  място за всяка една от областите поотделно
- 10-12 клас: посещение на Европейския парламент в Брюксел за класираните от 1-во  до 3-то  място за всяка една от областите поотделно

В конкурса са предвидени и поощрителни награди – техните носители в категорията 1-6 клас ще получат MP3player, а в спечелилите поощрителни награди в останалите две категории ще вземат участие заедно с Мария Габриел в честванията на Деня на Европа - 9 май, в София.

Обявяването на резултатите ще стане на официални церемонии, които ще се състоят в Европейските информационни центрове на Мария Габриел в гр. Хаджидимово и гр. Русе. Учениците от област Ловеч ще бъдат награждавани от евродепутата Мария Габриел на отделна церемония, която ще се проведе в гр. Ловеч.
 Дата на публикацията: 07 Ноември 2012 Автор: АдминПД