19Септември2019

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages

Дърво с корен 2012

София, 21 август 2012 г 

По-малко от 2 седмици остават до крайния срок за подаване на номинации за конкурса „Дърво с корен 2012” на фондация „ЕкоОбщност”. До 31 август 2012 г. всеки може да разкаже и представи дървото, което го е впечатлило – с историята, с големината и величието си, с интересна история и факти за значимостта му. Конкурсът „Дърво с корен”, организиран от Фондация „ЕкоОбщност”, се провежда за трета поредна година и е част от конкурса „Европейско дърво на годината”.

Дърветата, номинирани за участие в конкурса, ще се състезават за основната награда - грижа за подобряване на състоянието им. В две допълнителни категории за награди ще бъдат разгледани и номинациите на дървета, подадени от деца на възраст от 6 до 14 години и на млади фиданки, засадени през последните 5 години (съответно в категориите „Млад природолюбител” и „Дърво с бъдеще”).

В „Дърво с корен 2012” могат да участват всички – деца, възрастни, учители, ученици, дори институции, фирми, организации или неформални групи от хора.

Малкото оставащо време до крайния срок на конкурса съвпада със сезона на летните отпуски и ваканция. Все още всеки има възможност да използва свободното времето в града, селото или сред природата, за да заснеме и сподели историята на дървото, което го е развълнувало. Необходимите материали за участие, които трябва да се изпратят, са снимки, история, информация за местоположението на дървото и характеристиките му. Подробности са публикувани на страницата на Фондация „ЕкоОбщност” (www.bepf-bg.org).

През м. септември журито на конкурса ще разгледа номинациите и ще излъчи най-добрите за определяне чрез онлайн гласуване на победителя в конкурса. Всички желаещи да подкрепят своя фаворит, ще могат да дадат гласа си на интернет страницата за конкурса на фондация „ЕкоОбщност” през м. октомври (гласуването ще приключи на 31 октомври 2012 г.).

Конкурсът „Дърво с корен” се провежда от Фондация „ЕкоОбщност” за трета поредна година в България. През изминалите две години победителите в българския конкурс успешно преминаха през конкурса на европейско ниво, като се класираха съответно на второ място през 2011 г. и на трето – през 2012 г.

ЗА КОНКУРСА „ЕВРОПЕЙСКО ДЪРВО НА ГОДИНАТА”

Инициативата е организирана от Фондация “Партньорство” – Чехия, с подкрепата на Държавния фонд по околна среда и Министерството на околната среда на Република Чехия и под патронажа на еврокомисаря по въпросите на околната среда Янез Поточник. Тя е продължение на чешкия конкурс “Дърво на годината”, който се провежда вече 10 години. Поради неговия успех, Фондация “Партньорство” инициира изнасянето му на международно ниво.

През 2007 г. свой конкурс “Дърво на годината” започва да провежда и Словакия, а през 2010-та идеята подеха и България, Румъния, Унгария. През 2011 г. към конкурса се присъединиха също Франция, Ирландия и Полша.

За първи път през 2011-та беше проведено гласуване за Европейско дърво на годината, като победител, с 23 000 гласа, стана липата от с. Леличени, Румъния. Наградата беше връчена на официална церемония, организирана със съдействието на Международния съюз за защита на природата (IUCN) по време на Зелената седмица в Брюксел.

До момента участието на победителите от българския конкурс в европейския конкурс отбеляза значителен успех – през 2011 г. 600-годишният чинар в с. Гърмен се класира на второ място, а през 2012 г. 700-годишният бряст, растящ край русенското с. Нисово  стигна се класира на трето място.
www.treeoftheyear.org

ЗА ФОНДАЦИЯ "ЕКООБЩНОСТ"

Фондация „ЕкоОбщност” е неправителствена организация в обществена полза. Създадена е през ноември 2003 г. като местния партньор на още 5 фондации, работещи в подкрепа на местни екологични инициативи в Чехия, Румъния, Полша, Словакия и Унгария. От тогава до днес работим активно по привличане на средства (главно от външни донори) за подпомагане на граждански инициативи по опазване на биоразнообразието, насърчаване ползването на възобновяеми енергийни източници и енергийната ефективност, подобряване на градската среда и мястото ни на живот със собствени усилия, изграждане на екопътеки за пешеходен и велотуризъм и популяризиране на културно-историческото и природно наследство, др. Стремим се да подпомогнем реални и искрени усилия на гражданите не само да запазим ценната ни природа, но и да станем общество, което с начина си на живот показва зрялост и разбиране, че ресурсите и Земята са общи и отговорността да ги стопанисваме и пазим – на всекиго.

В резултат от работата ни до момента сме подпомогнали над 270 инициативи в цялата страна. Паралелно с подкрепата ни, самите ние изпълняваме и дейности и инициативи, ориентирани главно към промяна на мисленето и начина на живот на хората към по-устойчиви практики. През 2011 г. интересен акцент в работата ни е подобряване на градската среда в район „Красно село” с участието на живущите в района, както и работата с деца, родители и учители от 4 детски градини за отглеждане на зеленчукови градинки, които вече дават и реколта.

Източник: прес-съобщение на    Фондация „ЕкоОбщност”    Дата на публикацията: 22 Август 2012 Автор: АдминПД

Галерия със снимки