19Септември2019

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
SOUEE

Национален ученически конкурс по темата за миграцията

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел обявява за седма поредна година ученически конкурс по въпрос от дневния ред на Европа. Тазгодишното издание на творческата надпревара ще бъде в светлината на най-актуалната към момента тема – миграцията. 

Конкурсът е разделен в две възрастови категории и в него могат да се включат учениците от всички училища на територията на страната. 

Първата категория  обхваща учениците 8-9 клас и тяхната задача е да напишат есе на тема „Лицата на миграцията”. Темата дава свобода на участниците да изложат своето лично разбиране за миграцията. Есетата следва да бъдат с обем до 2 стандартни страници.

Втората възрастовакатегория участници, обхващаща учениците 10-12 клас, имат задача да изработят мултимедийна презентация на тема „Миграцията към Европа: можем ли да превърнем предизвикателствата във възможности?”Темата предоставя широко поле за  разсъждения и собствен поглед върху миграцията към европейския континент и нейните измерения. Основното техническо изискване епрезентациите да бъдат до 3 МВ и до15 слайда

„Темата е трудна, но дава възможност на учениците да споделят своето виждане за миграцията, свързаните с нея предизвикателства и възможните решения. Опитът показва, че младите хора често имат много точен поглед по актуалните европейски въпроси. Смятам, че е важно да ги насърчаваме да изразяват открито своята позиция и конкурсът е именно с такава цел”, коментира организаторът на творческото съревнование Мария Габриел. 

При изпращането на творбите задължително трябва да бъдат посочени: трите имена на участника, клас и училище, населено място, телефон и имейл за обратна връзка. 

Краен срок на конкурса: 20декември 2015г

Електронна поща за изпращане на материалите:  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Творбите на участниците в конкурса ще се оценяват от авторитетно жури в състав: Мария Габриел, Радослав Стаменков-ръководител на Мисията на Международната организация по миграция в България, доц.д-р Анна Кръстева-директор на Центъра за европейски бежански, миграционни и етнически изследвания и доц.д-р Николай Попов от катедра „Международно право и международни отношения” в Югозападен университет „Неофит Рилски”.

Във всяка отделна категория ще бъдат присъдени по 5 първи и 5 поощрителни награди. Наградата за класираните на първите места е посещение на Европейския парламент в Брюксел, а поощрителните награди – посещение на Народното събрание. 

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в края на януари 2016 г.на тържествена церемония в София.Дата на публикацията: 16 Ноември 2015 Автор: АдминПД